Wij willen de lezer erop attenderen dat wij dit artikel voor de leesbaarheid hebben onderverdeeld in twee hoofdstukken: een deel tot 2005 van en over de familie Van der Vorm, en daarnaast een stuk van 1994 tot heden van en over de huidige eigenaar Eric Berkhof die het paardenbedrijf eerst zonder accommodatie, daarna in Sprang-Capelle en dan vanaf 2005 in Dinteloord opbouwde tot wat het nu is: een begrip in Nederland en daarbuiten.

Geschiedenis Margaretha Hoeve onder de familie Van der Vorm

De Margaretha Hoeve bestaat inmiddels 239 jaar, is opgericht door de familie Van Tilburg en ligt in West-Brabant. De Margaretha Hoeve is gebouwd op drooggelegde stukken grond van de "Nijen aanwas van Nassau".

Over de geschiedenis tot 1989 is weinig terug te vinden, over de periode daarna des te meer. Door een zware, woeste storm werd de prachtige rietgedekte hoeve deels verwoest. De familie Van der Vorm had de Margaretha Hoeve kort daarvoor gekocht en renoveerde het prachtige gebouw daarna weer in de oude vorm. Tevens maakten ze op dat moment voor de eerste keer kennis met het paardenvirus: van een bevriende relatie, Henk Bolluyt, kreeg ze de pony Femke. Omdat het een jonkie was en ze nog drie jaar moesten wachten, werd Femke verkocht en werd pony Jitske aangeschaft voor dochter Annemiek die de pony zelf opleidde tot klasse M. Ook broer Marius heeft nog successen met deze pony geboekt. Na deze eerste kennismaking met paarden was de toekomst voor de Margaretha Hoeve bestempeld: in 1990 werd tijdens de renovatie van de prachtige rietgedekte schuur vijftien prachtige boxen gebouwd, die nu gebruikt worden voor de fokkerij.

Dit was de eerste stap naar een heus paardenconcern. In 1993 verrees de nieuwe stoeterij (in die tijd de meest moderne!). Al snel stonden er 175 paarden. Dat waren hoofdzakelijk springpaarden. Voor de dressuurpaarden was er een samenwerking ontstaan met de vroegere zakenvriend van Wim van der Vorm: Henk Bolluyt. Dit hield in dat bij Bolluyt de dressuurpaarden stonden en bij de Margaretha Hoeve de springpaarden. De krachten werden gebundeld onder de naam "Bollvorm". Dit gezamenlijk initiatief bracht veel mogelijkheden voor de paardensport. Er werd stevig geïnvesteerd in zowel dressuurpaarden als springpaarden. Veel talentvolle ruiters konden daarvan profiteren. Ruiters als Roelof Bril, Ben Schröder en Leida Strijk kregen destijds talentvolle paarden ter beschikking. Denk aan Bollvorm’s Let’s Go, Bollvorm's Landgravin of Bollvorm's Wempe Juwel. Vergelijk het maar een beetje met het hedendaags Springpaardenfonds, maar dan van twee eigenaren.

 

Ben Schröder

 

Wim van der Vorm

Op enig moment maakte Wim van der Vorm een verstandige keuze: hij ging alleen verder in zijn professionele paardenbedrijf. Hij versterkte het team met een sterke ruiter in de persoon van Gerco Schröder. Deze deed veel ervaring op in de ploeg en Gerco kreeg van de familie Van der Vorm veel goede paarden (denk aan paarden als Bollvorm's Lux, Athletico, Cantate Touch en Dehlia).

Ook ruiters als Pascal Uytendaal en Pieter Jan Berkers hebben in dit team hun expertise vergroot. Bovendien zijn in deze stal veel goede paarden geboren. De meest bekende is misschien wel de hengst waar Piet Raymakers later veel mee gewonnen heeft: Optical. Deze hengst was van de eigen hengst Athletico, afkomstig uit de befaamde merrie Cassina, die in bloedlijn direct verbonden is aan de zeer bekende merrie Weisse Dame van Calletto waar Franke Sloothaak furore mee maakte!

Kortom: de familie Van der Vorm was zeer gepassioneerd met de paardensport bezig en heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de grote successen van de Nederlandse ruiters. Ook na de verkoop van de Margaretha Hoeve in 2005 is de familie actief gebleven in de paardensport. Zo is pas twee jaar geleden de merrie Perpueta uit de sport genomen nadat ze zeer succesvol was geweest onder Willem Greve. Hij won in 2009 met deze merrie nog de GP van Maastricht. Perpueta wordt nu nog succesvol ingezet in de fokkerij.

Geschiedenis Margaretha Hoeve onder de familie Berkhof

In 2005 werd de Margaretha Hoeve verkocht aan Eric Berkhof die weliswaar in een kleinere vorm de Margaretha Hoeve voortzet, maar wel in hetzelfde perspectief als dat van de familie Van der Vorm. Dit houdt in: fokken met goede merries, aangevuld met het aankopen van talentvolle veulens en jonge paarden om vervolgens zo hoog mogelijk te eindigen in de sport. Dit alles met één uitzondering: Berkhof wil wel altijd handelen. Hij kiest er dan ook voor om naast de fokkerij en het sportieve element ook veel handel erbij te blijven doen. Deze keuze werd om twee reden gemaakt: de handel zorgt voor een deel van het afdekken van de kosten, maar geeft ook de gelegenheid om weer nieuw materiaal in huis te krijgen zodat het niveau telkens een stukje wordt verhoogd.

Periode voor 2005.

We gaan wederom een stukje terug in de tijd. Voordat Eric Berkhof in 2005 de Margaretha Hoeve kocht van de familie Van der Vorm was hij al heel lang besmet met het paardenvirus. Zijn vader Drik Berkhof was altijd al een gepassioneerd paardenman. 

Zoon Eric kreeg van hem niet alleen het spreekwoordelijke autobloed overgedragen, maar ook het paardenvirus mee. Eerst als ruiter en later als eigenaar, fokker en handelaar. Berkhof had al snel door dat hij als ruiter zeker niet genoeg talent had, en verruilde dit snel voor een rol als eigenaar in de paardensport. Nadat hij in 1988 zijn eerste autobedrijf had gekocht, was er even drie jaar geen tijd voor paarden. In 1991 werd er weer een paard gekocht. Dit paard heette Vento, genoemd naar een Volkswagen-model. In eerste instantie werd dit paard puur voor recreatieve doeleinden gekocht. Al snel bleek Vento meer te kunnen en werd er aan een ruiter gevraagd, die destijds op manege Zandeind in Riel actief was, of hij dit paard niet eens wilde laten springen. Deze ruiter, Alwin Duiven, gaf meteen aan dat het een fijn paard was en bracht hem tot niveau Z. Op het moment dat voor de ontwikkeling van het paard verder gekeken werd, gaf de toenmalige manege-eigenaar, Frans Wilborts, aan dat ik maar eens aan Eric Willemsz Geeroms moest denken. Die was namelijk net met zijn vrouw Myriam voor zichzelf begonnen in Aarle-Rixtel. Het klikte in het eerste gesprek en Vento verhuisde naar Aarle-Rixtel. Het virus sloeg toen pas echt toe en er werden nog een paar paarden aangeschaft. Ook het autobedrijf groeide, waarna voor een tweesporenbeleid werd gekozen. Met het merk Volkswagen zou Van Mossel de voetbalwereld gaan bestieren en werd Van Mossel autosponsor bij RKC Waalwijk en later ook bij Willem II. Met het merk Audi werd Van Mossel verbonden aan de stal van Eric Willemsz Geeroms en aan een aantal toonaangevende wedstrijden zoals JIM Maastricht, Indoor Brabant en Concours Hippique Eindhoven. Van 1992 tot 1998 zijn de paarden van Eric Berkhof aan de stallen van Eric en Myriam Willemsz Geeroms gelieerd geweest. Op enig moment gaf Eric Geeroms aan dat hij zich meer wilde toeleggen op het trainen van klanten en meer handel wilde doen. Dat strookte niet helemaal meer met de doelstellingen die Eric Berkhof voor ogen had. Het afscheid werd ingezet. Dit afscheid is echter nooit definitief geweest. Tot de dag van vandaag is Eric Berkhof nog steeds zeer goed bevriend met Eric en Myriam Willemsz Geeroms, ondanks dat ze inmiddels alweer tien jaar in de Dominicaanse Republiek wonen

Eric van der Vleuten

Nadat Eric Geeroms en Eric Berkhof in 1998 in goed overleg uit elkaar waren gegaan, kreeg Berkhof het geluk een samenwerking aan te kunnen knopen met Eric van der Vleuten. Eric Berkhof spreekt in dit verband echt van geluk omdat hij vindt dat de samenwerking met Eric van der Vleuten voor een hele professionele ommekeer heeft gezorgd.

Tot op de dag van vandaag kijkt Eric Berkhof terug op een zeer vruchtbare en succesvolle samenwerking. Hij heeft van deze paardenman veel geleerd en prachtige momenten meegemaakt. Iedereen kent zeker nog de geweldige momenten met Audi's Jikke of Audi’s Curastella! Oók door Eric van der Vleuten leerde hij een andere goede vriend kennen, Cees van de Oetelaar, die later een belangrijke rol ging spelen in het leveren van zeer goede paarden aan de Margaretha Hoeve. Tevens was Eric van der Vleuten, later samen met zoon Maikel, een fantastisch uithangbord voor het merk Audi en de Automotive Groep.

Dit ‘uithangbord’ werd in de periode 2002 en 2003 ook nog eens versterkt met de vriend van Eric van der Vleuten, Emiel Hendrix. Emiel zal weinig uitleg nodig hebben. Hij was en is de gentlemen van de paardensport. Totdat hij stopte als actief sportman reed hij nog in de Audi-kleuren, met als hoogtepunt het winnen van de grote prijs van Geesteren met Audi's Finesse. Tijdens de samenwerking met Eric van der Vleuten ging Berkhof op kleine schaal achter zijn huis in Sprang Capelle aan de gang met jonge paarden. Dat was rond de eeuwwisseling, op dat moment reed de plaatselijke ruiter Bas Pruimenboom de jonge paarden. Eind 2000 kocht Berkhof aan de andere kant van zijn woonplaats Sprang-Capelle de manege die de naam ‘stal de Nedervenen’ had. Tot 2005 werden daar de jonge paarden opgeleid en werden de eerste internationale succesjes onder een eigen stalruiter geboekt. Dit was de getalenteerde Zweedse ruiter Henrik Ancarcrona. In 2004 stond deze ruiter op de 47e plaats van de wereldranglijst. Dit kwam vooral door de twee hele fijne springpaarden: Audi's Candlelight en Audi's Acke. Ook Yvonne Brok, de toenmalige stalmanager, leverde een grote bijdrage aan dit succes.

Het jaar 2005 werd een belangrijk jaar voor het in 1998 opgerichte bedrijf Eric Berkhof Paarden b.v.: De Nedervenen werd omgeruild voor de Margaretha Hoeve en Henrik Ancarcrona ging terug naar zijn vaderland. Omdat Eric Berkhof best uitdagende plannen had met de Margaretha Hoeve, werd er uitgekeken naar een zeer talentvolle ruiter. Die werd gevonden in Vincent Voorn, die kort na het aantreden bij de Margaretha Hoeve met zijn eigen paard Audi's Gestion Priamus Europees kampioen werd bij de youngriders in Schaffhausen. Dit was het begin van een samenwerking van acht jaar. In de jaren die daarop volgden werd het huidige plan van aanpak verder doorontwikkeld. Het plan bestond namelijk uit het fokken van goede veulens uit merries die zelf goed gepresteerd hadden in de sport enerzijds, en het bijkopen van goede jonge paarden anderzijds. Tot op de dag van vandaag worden de vruchten van dat beleid geplukt: de Margareta Hoeve kon en kan meedoen op dat internationale niveau waarop ze graag wil presteren.

Periode na 2005 met Vincent Voorn.

Vanaf 2005 tot 2013 heeft Vincent Voorn goed gepresteerd met de Audi-paarden. De belangrijkste overwinning was toch wel het teamgoud op het EK in Mannheim in 2007. Vincent reed een dubbel-0-ronde in de landenwedstrijd met Audi's Alpapillion Armani. Ook individueel deed hij het uitstekend door het tot de veertiende plaats te brengen. En daar bleef het niet bij: veel grote prijzen en goede klasseringen volgden. Audi's Alpapillion Armani heeft kortom veel voor de stal betekend.Audi's Marlena staat overdag in de wei.  Naast Armani zijn de paarden Audi's Reflection, Audi's Radja en Audi's Cierania van groot belang geweest voor de sportieve prestaties van de Margaretha Hoeve.

Tijdens deze periode liep ook de sponsorovereenkomst met Eric van der Vleuten door. Dat wil zeggen: tot 2008. Toen meldde zich de VDL Groep van dhr. Wim van der Leegte om de sponsorovereenkomst over te nemen. Dit resulteerde in een hele mooie driepartijenovereenkomst waaruit voortvloeide dat Eric en Maikel van der Vleuten een mooie sponsorovereenkomst kregen bij de VDL Groep. Tot op de dag van vandaag is er nog een grote vriendschap tussen de familie Van der Vleuten en Eric Berkhof. Ze zijn beide erg trots dat ze sinds december 2013 samen weer een goed zesjarig paard hebben.

Naast de vaste eerste ruiters, Eric van der Vleuten, Henrik Ancarcrona en Vincent Voorn, heeft zich een aantal goede talenten door kunnen ontwikkelen op de Margaretha Hoeve. Denk aan Tom Martens, een zeer talentvolle ruiter die meer dan vier jaar werkzaam is geweest op de Margaretha Hoeve, maar ook Dominique Hendrix, Geoffery Goubouts en de zeer talentvolle amazone Louise Saywell.

 

Vincent Voorn met alpapillon armanie

Ivo Biessen

Inmiddels zijn we in de tweede helft van 2013 aangekomen en heeft Ivo Biessen het stokje als eerste ruiter overgenomen van Vincent Voorn. Met de paarden Audi's Wizard en Audi's Azzaro zijn er al mooie successen geboekt en we hopen deze lijn door te kunnen trekken.

Ivo Biessen heeft zijn plaats verdiend als eerste ruiter, nadat hij als vooral tweede ruiter geduldig had gewacht naast Vincent Voorn. In die rol heeft hij overigens toch zijn kansen gegrepen met de ervaren paarden zoals Audi’s Upgrader, waarmee hij in 2012 de grote prijs won van Nieuwpoort en tweede werd in de Grote Prijzen van Caen en Geesteren.

Dit is duidelijk een voorbeeld van een jonge sportman die een goed plan heeft om aan de top te komen. In deze periode zijn naast Ivo Biessen ook Amanda Landeblad en David Corcoran aangetrokken om jonge paarden op te leiden en vervolgens te kijken hoe ver ze ermee kunnen komen. Begin 2015 zijn er een aantal wisselingen geweest: Ivo en David hebben in goed onderling overleg met ons gekozen voor een nieuwe stap in hun carrière buiten de Margaretha Hoeve.

Het team van nu 2024 bestaat uit Kim Emmen, Mart Ijland en Filippa Ibsen

Kim Emmen heeft de paarden Imagine, Nash vh Lilleveld, Island en Inflame go als eerste paarden aangevuld met Kaiser DMH, Memorabel DMH, Margaretha DMH en nog meerdere talentvolle jonge paarden. Kim Emmen is reeds meerdere jaren aan de Margaretha Hoeve verbonden. Zij is op de Margaretha Hoeve begonnen met een stal met alleen maar 4jarige paarden. Langzaam aan gingen er van de eerste ruiters toen wat oudere paarden naar haar o.a Delvaux v. Chacco Blue die zij naar het allerhoogste niveau bracht met plaatsingen in 5* concoursen en het prestigieuze LGCT. Daarna volgde vele resultaten met meerdere paarden van de Margaretha Hoeve met natuurlijk de Olympische spelen in 2024 als kroon op alle jaren. Daar deed zij met Imagine een ongelooflijk resultaat neer zetten. Als reserve ruiter naar de spelen gaan en dan 3 sublieme foutloze rondes rijden.

Foto Imagine en Kim Emmen Paris 2024

 De ruiters Mart Ijland NL en Filippa Ibsen DEN zijn in het derde kwartaal van 2024 toegevoegd aan het team. Met deze talentvolle ruiters wordt er hard gewerkt aan de toekomst van de Margaretha Hoeve in de sport en fokkerij. Zo proberen we uit eigen fokkerij de beste paarden te fokken en ui te brengen door onze ruiters in de sport.

De ruiters hebben allen een eigen stal met fijne en jonge paarden die zij zelf mogen opleiden. De ruiters weten dat er ook paarden verkocht worden, maar dat er tevens telkens gezocht wordt naar nieuwe talenten voor zowel de handel als de sport. Ten slotte nog enkele overige kenmerken. De Margaretha Hoeve heeft in het verleden veel samenwerkingsverbanden gehad met allerlei fokkers en mensen die goede paarden konden vinden. Genoemd zijn al Cees van de Oetelaar en Nancy Huismans, maar we willen zeker ook nog even twee andere goede vrienden van Eric Berkhof benoemen: Rene Viscaal en Frans van de Pas. Frans van de Pas heeft een zeer goede fokkerij en heeft al veel goede paarden geleverd, waaronder het toppaard dat de sponsor van Joe Clee, dhr. Criel, kocht op de Margaretha Hoeve: Audi's Wineada. De samenwerking met Frans van de Pas bestaat al meer dan twintig jaar en is nog steeds zeer plezierig waarmee aan een eerste voorwaarde wordt voldaan. Samenwerken moet niet alleen vruchtbaar zijn voor de handel en de sport, maar vooral ook plezierig.

Wij zijn blij dat wij u een kijkje hebben kunnen geven in de historie en de huidige situatie van de Margaretha Hoeve. Uiteraard zullen wij u op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen. Eens per jaar zullen we de historie updaten met datgene wat er in het afgelopen jaar gebeurd is.